top of page

Kommer bina överleva vårvintern?

Mars har bjudit på växlande väder, och april gör som den vill, det vill säga växlar mellan soliga vårdagar och snöiga vinterdagar. Nu är vi i den känsligaste perioden för våra honungsbin. En period där de har vaknat till och drottningen börjat producera bin, men också en period då det är svårt att hitta tillräckligt med mat i naturen. Nu gäller det att som biodlare hålla koll på foderförrådet.


Idag, 1 april, skiner solen och temperaturen ligger runt 12 grader. Det är full aktivitet utanför bikuporna och bina kommer hem med färgglada pollenbyxor. Imorgon, 2 april, ska vi bjudas på snö och temperaturer runt nollan, och så ser det ut att bli en vecka framöver. Det är den här tiden på året som många biodlare förlorar bisamhällen.

Foderkoll

Den här tiden på året gör jag en snabb koll för att säkerställa att bina har tillräckligt med foder för att klara kommande veckor innan det finns tillräckligt att hämta ute i naturen. En solig dag öppnar jag upp kupa för kupa och lyfter på några ramar för att kolla att det finns täckt foder kvar. Täckt foder är honung och/eller sockerlösning som har en tunt vaxlock över sig. Ser jag att flera ramar i övre lådan har detta kan jag känna mig lugn några veckor till.



Här kollar jag så att bina har täckt foder. Ser också att drottningen börjat lägga ägg då cellerna längst ner på mitten av ramen är lätt utbuktade och täckta med ett gult, matt vaxlock.


Efter att ha kollat igenom alla 12 bisamhällen kan jag konstatera att jag har en överlevnad på 100%. Alla bisamhällen har överlevt vintern och har foder för att klara sig ett tag till. Under mina år som biodlare (sedan 2019) har jag bara haft en enda vinterförlust, och det var ett samhälle där jag efter flertalet försök att byta drottning inte kunde konstatera att det fanns en drottning när bisamhället vintrades in, utan jag fick helt enkelt göra en chansning som på våren visade sig vara ödesdiger. Samhället bestod av en handfull bin när jag gjorde första vårkollen. Samhället hade ingen drottning.


Däremot har jag ännu inte förlorat något samhälle på grund av foderbrist, och inte heller har jag behövt mata bina med extra foder under vårvintern. Det verkar som att jag har hittat ett bra sätt att invintra bina på. Ett sätt som fungerar för både mig och mina bin. Detta berättar jag mer om till hösten då det är aktuellt.


Pollenporr!

Pollenbyxor

Nu tycker jag att ni ska ut i naturen och spana efter bin och kolla in deras pollenbyxor. När bina hämtar nektar från olika växter fyller de en viktig funktion. De pollinerar. De får med sig pollen från en växt till en annan och hjälper på så sätt till med fortplantningen. Men bina är inte bara förflyttare av pollen, utan också konsumenter av pollen. Pollen är en viktig proteinkälla och det går åt mycket pollen under yngelproduktionen som redan kommit igång. Drottningarna är alltså redan igång och lägger ägg som blir till nya bin.


När bina får pollen på kroppen trycker de bak de små kornen och samlar dem på bakbenen. Det kallas för "pollenbyxor". Oftast är dessa pollenbyxor gula, orange, bruna, röda, osv, men nu på våren kan man hålla lite extra utkik efter jeanbyxor. Alltså blå pollenbyxor. Ser man ett bi med blå klumpar på bakbenen kan man vara säker på att det har varit på besök i en scilla.



Vad händer framöver?

I slutet av april gör jag en ordentlig genomgång av samtliga samhällen. Jag byter ut alla bottnar mot rena och kollar igenom alla samhällen för att se att de har aktiva drottningar och mår bra. Efter denna genomgång får ni ta del av ett utdrag ur loggboken där jag punktar upp status för varje samhälle.

Detta och mycket mer informerar jag löpande om i mina sociala medier, så in och följ Timmervikens Skafferi där. Har du inte Facebook eller Instagram kan du se de senaste inläggen från Instagram längst ner på hemsidans startsida eller klicka in här.


Vi ses och hörs snart igen!

Hälsningar,

Josefina och bina


Pst! Gårdsbutiken är nu öppen för säsongen!

Äntligen har gårdsbutiken gått från plantuppdragningsutrymme till gårdsbutik igen!

Under april är gårdsbutiken öppen dagligen kl. 10-20 (självbetjäning är det det som gäller). Där hittar du just nu jord, gödsel, odlingstillbehör, plantor, mina försvinnande goda kolastänger, fermenterade grönsaker, örtsalter, marmelader, honung, bivaxdukar med mera.

För varje vecka som går tillkommer nya plantor till sortimentet. Varmt välkommen!



Comments


bottom of page