

Stjälkselleri
Apium graveolens var. dulce
"Det går lika bra med selleri!" fick vi lära oss av kockarna Werner & Werner. Enligt dem kan man byta ut i stort sett allt mot selleri. Men vet ni? Jag håller inte med!
Däremot håller jag med om att selleri är en fantastisk grönsak som vi ska bli bättre på att använda. Det finns knep att ta till om du inte uppskattar den bitska doften och smaken, men framförallt är den fantastisk som smaksättare i grytor, soppor, örtsalter och pastasåser!
Stjälkselleri tillhör familjen Apiaceae, vilket är samma som morot, palsternacka, persilja, dill, fänkål och givetvis rotselleri. Rotselleri och stjälkselleri är från början samma växt, där man valt att fokusera antingen på den uppsvällda rotdelen (rotselleri), eller de spröda stjälkarna (stjälkselleri/blekselleri). Selleri kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, där stjälkselleri odlats i århundraden och spridits globalt som en uppskattad del av många olika kök. Den är känd för sina långa, saftiga stjälkar och sina aromatiska, gröna blad.
Stjälkselleri används ofta i sallader, soppor, grytor och som ett näringsrikt tillbehör. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess krispiga, lätt peppriga smak gör den mångsidig i köket. I kök världen över är stjälkselleri en nyckelingrediens, från franska mirepoix och italienska soffritto till amerikanska Waldorfsallad och kinesiska stir-fries. Stjälkselleri kan skivas och ätas rå i sallader och dippsåser, kokas i soppor och grytor, eller stekas för att ge smak och textur.
Stjälkselleriväxten har stjälkar som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin K och innehåller en god mängd vitamin C, kalium och folat. Stjälkselleri är också en bra källa till antioxidanter och fibrer.
Ätbara delar
Hela växten. Blad, stjälk, rot.
Förvaring
Kyl: Ja. I tät behållare/plastpåse eller i ett glas vatten.
Frys: Ja. Rå eller förvälld.
Rumstemperatur: Nej.
Tips
Vi börjar med ett tips för att göra smaken lite mildare. Skär i bitar, koka upp vatten och koka bitarna i cirka 2 minuter. Ta upp och kyl ner i kallt vatten (gärna i isvatten 20 minuter för att få dem mindre bitska).
Nu när du fått detta tips så tycker jag att du ska testa en sellerisallad, för även om du inte är en selleriälskare så kanske det är just denna sallad som får dig att tänka om! Den är jättegod och man får verkligen träna upp tuggmusklerna. Se recept nedan.
Ytterligare ett tips är att göra mirepoix, en grönsaksblandning där man hackar selleri, morot och lök fint och steker på låg temperatur i olja en lååång stund. Jättegod "grundfond" till det mesta. I det italienska köket kallas samma blandning soffritto och är ofta grunden i en bolognesesås.
Tillagningstips
Sellerisallad med jordnötter (4 portioner)
Koka 2 ägg (hårdkokta) och låt svalna. Hacka och rör ihop dem med 2 msk vitvinsvinäger, 6 msk rapsolja, 3 tsk senap, 1 msk socker, 5 dl naturell yoghurt, 2-3 hackade vitlöksklyftor, och smaka av med svartpeppar.
Riv 3-4 morötter grovt och hacka 4 stjälkar selleri (både stjälk och blad), 2-3 äpplen och 2-3 paprikor (gärna gula eller röda) i mindre munsbitar.
Hacka 2 dl jordnötter och 3-4 dl persilja grovt. Blanda ihop alla grönsaker med nötterna och persiljan. Servera dressingen vid sidan eller bland den direkt med salladen. Ät med ett gott bröd!