Broccoli
Brassica oleracea var. italica
Den kanske godaste grönsaken av dem alla? Har du inte smakat på en närodlad broccoli tidigare så har du något att se fram emot. Vi äter allt på broccolin. Den du köper i affären är själva blombuketterna, sedan finns stjälk, sidoskott och blad. Alla delar lika goda, men på olika sätt.
Broccoli, eller Brassica oleracea var. italica, tillhör familjen Brassicaceae och kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där broccoli har odlats i tusentals år och spridits globalt som en uppskattad del av många olika kök. Den är känd för sina täta, gröna blomhuvuden och sina näringsrika stjälkar.
Broccoli används ofta i sallader, soppor, grytor, och som ett näringsrikt tillbehör. Den kan ätas både rå och tillagad, och dess milda, något söta smak gör den mångsidig i köket. I kök världen över är broccoli en nyckelingrediens, från ångad eller rostad broccoli som sidorätt till asiatiska stir-fries och gratänger. Den kan kokas, ångas, rostas, grillas eller ätas rå i sallader och dippsåser.
Broccoliväxten har täta blomhuvuden och stjälkar som är rika på näringsämnen. Den är särskilt hög i vitamin C och K, samt innehåller folat, kalium och fibrer. Broccoli är också en utmärkt källa till antioxidanter och fytonäringsämnen som sulforafan. Intressant är att stjälken innehåller mer C-vitamin än själva blomman som är det vi oftast äter.
Ätbara delar
Blomma, bukett, stjälk, blad, stam.
Förvaring
Kyl: Ja. I påse.
Frys: Ja. Förvälld eller rå.
Rumstemperatur: Nej.
Tips
Ät hela delen du får. Eventuellt kan du behöva skala bort det yttersta på stjälken, men ofta är även “skalet” på den späd och god. Om du tar bort något kan du spara det i frysen till en framtida grönsaksbuljong.
Tillagningstips
Tillaga broccoli hastigt, oavsett om du kokar den, steker den eller ugnsrostar den.